Cauzele caderii parului
Dintre femeile cu varste de peste 20 de ani, 65% au probleme cu caderea parului. Daca te numeri printre ele, sunt cateva lucruri esentiale pe care ar trebui sa le cunosti.
Pe capul unui om obisnuit cresc, cu circa 0,4 milimetri pe zi, intre 100.000 si 150.000 de fire de par. Cat par pierzi, la ce varsta si in ce fel sunt fapte determinate genetic.
Afectiunea care marcheaza viata a milioane de barbati (cea mai frecventa operatie estetica la care recurg barbatii astazi este implantul de par), calvitia inseamna o alterare a ciclului de viata a foliculului, ceea ce determina subtierea progresiva a firului de par. In mod eronat, multi cred ca principala cauza a calvitiei ar fi cantitatea totala de testosteron produsa de organism. Adevarul este ca doar DHT-ul (deidrotestosteronul) prezent in fiecare folicul de par declanseaza procesul alopeciei androgenetice, pe care alti factori de natura imunologica, il agraveaza.
Cauzele caderii parului – Caderea zilnica a 100 de fire de par nu este un motiv de panica: acestea traiesc intre 3 si 6 ani. Daca observi ca depasesti aceasta limita e cazul sa incepi efectuarea unui control.
Exista mai multe modalitati de pierdere a podoabei capilare, fiecare avand alta cauza.
5 CELE MAI FRECVENTE CAUZE ALE CADERII PARULUI
- Alopecia androgenetică
Alopecia androgenetică este un alt termen pentru chelie masculină sau feminină . Este o cauza foarte frecventa a caderii parului. Atât chelia masculina, cât și cea feminină sunt genetice.
Bărbații tind să piardă părul de la tâmple și coroana capului. La femele, părul devine de obicei mai subțire pe tot capul. Alopecia androgenetică este mai probabil să se întâmple pe măsură ce o persoană îmbătrânește, dar poate începe în orice moment după pubertate .
Multe femei care suferă de alopecie androgenetică o dezvoltă după trecerea menopauzei . Aceasta înseamnă că hormonii ar putea avea ceva de-a face cu asta.
- Sarcina
Unele femei pot prezenta pierderi excesive de păr la scurt timp după naștere. Acest lucru se datorează scăderii nivelului de estrogen . Acest tip de cădere a părului este o afecțiune temporară și, de obicei, se rezolvă într-un an sau mai devreme.
- Deficiențe nutriționale
Deficiențele nutriționale pot cauza căderea părului. Dietele extreme, care sunt prea sărace în proteine și anumite vitamine , cum ar fi fierul , pot provoca uneori vărsarea excesivă a părului.
O persoană care ține diete și se confruntă cu căderea păului ar trebui să se prezinte la un medic pentru un test de sânge pentru a verifica dacă are o deficiență nutrițională care ar putea cauza căderea părului.
- Efluviul anagen
Anagen effuvium determină căderea rapidă a cantităților mari de păr în timpul fazei anagene (de creștere) a ciclului părului.
Afecțiunea poate provoca căderea părului din cap, precum și din alte părți ale corpului, inclusiv sprâncenele și genele.
Cauzele efluviului anagen includ: chimioterapie, radiații, infectii fungice, boala autoimuna.
- Efluviul telogen
Efluviul telogen este o afecțiune în care părul rămâne în faza telogenă a ciclului de creștere.
Acest lucru determină căderea mai multor fire de păr. Efluviul telogen este de obicei o afecțiune temporară care se rezolvă în timp.
Este recomandabil să consultați un medic pentru a afla cauza.
Unele cauze posibile includ: stres sever, interventie chirurgicala, naştere, scădere rapidă în greutate sau probleme cu tiroida.
Exista nenumerate solutii pentru stoparea caderii parului, precum tratament pentru caderea parului sau sampon de stopare a caderii parului.
Pe site-ul Regivero.ro gasesti tratamente si sampoane impotriva caderii parului eficiente, testate de specialisti.