Stresul emoțional poate fi dăunător pentru sănătatea părului și a organismului tău. Pierderea unui număr între 50-100 de fire de păr pe zi este total normală. Așadar, nu trebuie să te alarmezi imediat. Însă, dacă observi pierderi masive de păr, ar trebui să-ți pui niște semne de întrebare.

Este adevărat că stresul poate cauza căderea părului?

Da, stresul este deseori factorul declanșator al căderii părului. Stresul cronic sau intens poate afecta negativ sănătatea părului și poate contribui la căderea excesivă a acestuia. Atunci când suntem expuși la stres, corpul nostru eliberează hormoni de stres, cum ar fi cortizolul, care pot perturba ciclul normal de creștere a părului.

Cele mai întâlnite tipuri de cădere a părului cauzate de stres

Există două tipuri de cădere a părului care pot fi asociate cu nivelurile ridicate de stres:

Efluviu telogen

Această afecțiune este întâlnită atât la femei, cât și la bărbați și poate apărea la orice vârstă. Totuși, este mai frecventă în rândul femeilor. Principalele simptome sunt subțierea și pierderea difuză a părului. Telogen effluvium are drept cauză stresul emoțional și cel psihologic.

În efluviul telogen, stresul semnificativ împinge un număr mare de foliculi de păr într-o fază de repaus. În câteva luni, firele de păr afectate pot cădea brusc atunci când te piepteni sau îți speli părul.

Alopecia areată

Alopecia areată este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar al organismului atacă foliculii de păr, determinând căderea părului. Această afecțiune se manifestă prin pierderea firelor de păr de pe anumite porțiuni izolate ale scalpului. 

Alopecia areată poate avea mai multe cauze, printre care și un nivel ridicat de stres. Cu alopecia areată, sistemul imunitar al corpului atacă foliculii de păr – provocând căderea părului.

Cauze cădere păr

Consecințele stresului asupra căderii părului

Subțierea firului de păr:

Stresul poate afecta calitatea și grosimea firului de păr. Sub influența stresului, foliculii de păr pot deveni mai slabi și pot produce fire de păr mai subțiri și fragile, care se pot rupe ușor și pot cădea mai rapid.

Încetinirea creșterii părului:

Ciclul normal de creștere a părului poate fi perturbat de stresul emoțional, determinând încetinirea ratei de creștere a părului. Cu timpul, părul devine mai subțire și mai puțin voluminos.

Afectarea circulației sângelui în scalp:

Stresul are un efect negativ asupra circulației sângelui în scalp, perturbând aportul de nutrienți esențiali către foliculii de păr. Aceasta poate slăbi firele de păr și poate duce la subțierea și căderea acestora.

Probleme ale scalpului:

Este posibil ca stresul sa provoace și dezechilibre în producția de sebum. Astfel, scalpul devine uleios și pot apărea afecțiuni precum dermatita seboreică sau mătreața, care agravează căderea părului.

Cicatrizarea foliculilor de păr:

În cazurile severe de stres, poate apărea o formă rară de alopecie numită alopecie cicatricială. Aceasta presupune distrugerea și cicatrizarea foliculilor de păr, ceea ce poate duce la pierderea permanentă a părului în zonele afectate.

Soluții pentru căderea părului cauzată de stres

Pentru a reduce căderea părului cauzată de stres, este important să gestionăm stresul în mod eficient și să adoptăm o abordare corectă a sănătății noastre generale.

Soluții pentru căderea părului

Iată cum poți evita stresul, incluzând câteva activități simple în rutina ta zilnică:

Sport

Sportul este benefic din toate punctele de vedere. Pe lângă faptul că ajută la menținerea stării de sănătate și te ajută să fii în formă, acesta reduce și nivelul de stres. Prin producerea asa-zisului “hormon al fericirii”, exercițiile fizice te ajută să scapi de stresul adunat de-a lungul zilei și să te relaxezi.

Alimentație echilibrată

Chiar dacă pare greu de crezut, o alimentație sănătoasă poate preveni căderea părului. Alimentația are un rol foarte important în ceea ce privește sănătatea podoabei capilare. Încearcă să eviți dulciurile și mâncărurile de tip fast-food. În schimb, include multe legume în alimentația ta. Acestea îți vor da plusul de vitamine de care ai nevoie pentru un păr sănătos. Există o mulțime de alimente benefice pentru păr. Printre alimentele care ajută la scăderea nivelului de stres sunt: castraveții, varza, țelina, avocado, usturoiul, migdalele.

Muzica ajută la sănătatea părului

Este dovedit științific că muzica reduce anxietatea și nivelul de stres. Nu are importanță ce muzică asculți. Acest lucru ține de preferințele fiecăruia. Important este să îți acorzi câteva momente pentru a asculta muzică. Vei vedea că starea ta psihică și emoțională va fi mult mai bună. Este o activitate plăcută și relaxantă. 

Planificarea

O cauză frecventă a stresului este reprezentată de deadline-uri. Fie că vorbim de job sau de viața personală, sigur ți s-a întâmplat să intri în criză de timp. Acest lucru crește semnificativ nivelul de stres. Totuși, este foarte simplu de evitat. Cum? Prin planificarea din timp a lucrurilor. Notează-ți într-o agendă toate lucrurile pe care le ai de făcut. Aproximează cât timp necesită fiecare și stabilește prioritățile. Îți garantăm că în acest fel vei evita stresul de a realiza totul în ultimul moment. Vei fi mai relaxat și părul tîu îți va mulțumi.

Concluzii

Este clar că, în zilele noastre, stresul este inevitabil. Totuși, poți ajuta la reducerea nivelului de stres. Stresul afectează sănătatea părului, dar are și efecte mai grave. Este important să ții cont de sfaturile de mai sus, pentru a-ți proteja părul și nu numai.

Tratament împotriva căderii părului

Bineînțeles că un păr sănătos necesită mai mult decât atât. Îngrijirea părului este asigurată, cu precădere, de produsele folosite. Noi îți recomandăm tratamentul Regivero împotriva căderii părului pentru a avea din nou un păr sănătos și puternic. Ingredientele naturale care stau la baza produselor asigură vitalitatea părului tău, stopează căderea părului și sporesc regenerarea acestuia.