Pierderea podoabei capilare constituie un motiv real de ingrijorare atat la femei, cat si la barbati. In fiecare zi pierdem pana la 100 de fire de par, dar atunci cand pierderea este substantiala si de durata, ar trebui sa ne intrebam sincer: Care sunt cauzele caderii parului?

Ciclul de viata al firului de par este cat se poate de simplu: crestere, maturizare sau stagnare si apoi, cadere. Stresul (fizic, emotional, chimic sau hormonal) la care este supus organismul nostru scurteaza primele doua faze ale ciclului si face ca parul sa treaca rapid la faza a treia, chiar daca uneori ea nu este vizibila decat la 3-6 luni dupa evenimentul stresant.

CAUZELE CADERII PARULUI

Alimentatia si medicamentatia deficienta, excedentul sau lipsa unor vitamine, precum si lipsa proteinelor (peste, carne, oua) determina caderea parului. Prea multa vitamina A sau prea putina vitamina B (prezenta in peste, carne, unele legume si fructe non-citrice ca avocado si nuci), lipsa fierului (adica anemia) sunt alte cauze ale pierderii parului. Antidepresivele, ibuprofenul, litiul si medicamentele pentru fluidizarea sangelui favorizeaza si ele caderea parului.

S-a remarcat ca tratamentul cu steroizi ce dezvolta masa musculara cauzeaza si el pierderea parului. Barbatii in general stiu ca o combinatie de hormoni si o anumita mostenire genetica le afecteaza podoaba capilara dupa 60 de ani, dar ereditatea le joaca uneori si femeilor feste: daca cineva din familia ta si-a pierdut parul la o anumita varsta, este posibil ca si tu sa patesti la fel. Hipotiroidia sau functionarea deficitara a glandei tiroide, provoaca caderea parului fara discriminare, atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor.

BOLI CARE POT CAUZA CADEREA PARULUI

Exista si cazuri ceva mai extreme care duc la caderea abundenta a parului. Printre acestea se numara bolile autoimune, lupus, chemioterapia si trichotilomania (sau tulburarea smulgerii compulsive a parului – de 4 ori mai frecventa la femei decat la barbati). Tot ceva extrem, dar nu totdeauna negativ (in cazul obezitatii), este si scaderea dramatica in greutate, care poate duce la cresterea numarului de fire cazut. De asemenea, coafarea agresiva si procedeele de incalzire excesiva a firului de par pot avea acelasi rezultat.

Nu trebuie totusi sa ne pierdem speranta in ceea ce priveste starea parului. Vestea buna este ca exista remedii eficiente pentru combaterea caderii parului!

REMEDII PENTRU CADEREA PARULUI

Totul incepe cu ingrijirea parului, iar o ingrijire corecta incepe cu spalarea. Prea mult sampon imbacseste parul si poate cauza chiar pierderea acestuia. Sunt ideale sampoanele concentrate, din care nu se aplica mai mult de cateva picaturi. Pielea trebuie masata cu varful degetelor.

Este important sa clatiti parul pana simtiti ca începe sa “scartâie”. Nu exagerati cu folosirea balsamului – in mod normal ar trebui utilizat o data pe luna. Puteti face impachetari calde cu untdelemn de porumb din doua in doua saptamani.

De asemenea, recomandam la fiecare spalare tratamentul Regivero impotriva caderii parului.