CE ESTE EPIGENETICA?

Epigenetica este studiul mecanismului biologic implicat în reglarea activității genei fără a-i altera secvența. Modificările epigenetice se întâmplă regulat și natural, dar pot fi, de asemenea, influențate de mai mulți factori, printre care: vârstă, expunerea la factori externi din mediul înconjurător, diete, practicarea sportului, medicamentația, emoțiile, bolile, etc.

Există 3 tipuri de mecanisme epigenetice care sunt implicate în anti-îmbătrânire, care interacționează cu genele noastre, acestea acționand ca și comutatori moleculari, fără modificarea secvenței lor:

  1. Metilarea ADN-ului;
  2. Modificarea histonelor;
  3. microARN – molecule mici de ARN care reglează expresia genelor prin legarea de ele.

Prin intermediul mecanismelor epigenetice, genele pot fi modulate pentru a se implica în stimularea creșterii părului.

mecanisme epigenetice

ROLUL EPIGENETICII IN CRESTEREA PĂRULUI

Ciclul de creștere a părului este format din 3 faze. Prima faza si cea mai importanta este cea de creștere activă a foliculilor de păr, numita faza Anagena. În această etapă numărul celulelor papilei dermice (celulele specializate, localizate în bulbul foliculului de păr) crește, ceea ce duce la creșterea unui nou folicul de păr.

Activitatea epigenetica si abilitatea de a modula expresia de micro ARN pentru a ajuta la cresterea de noi folicului de par, este semnalată prin inhibarea proteinei GSK-3, Complexul de glicogen prezent in Tratamentul pentru regenerarea parului fiind capabil sa regleze micro ARN-urile, miR-26a-5p si miR-29b-3p, implicate in proliferarea firului de par, modificand astfel expresia epigenetica a parului si inducand cresterea lui.

Complexul de glicogen contine glicogen purificat de origine marina care datorita corespondentei de structura cu glicogenul celulelor epidermice si a parului, acesta asigura energia necesara in faza anagena.

Glicogenul este polizaharida cu rol important în multe țesuturi ca un carbohidrat de stocare, care este metabolizat atunci când cerințele de energie sunt crescute, este prezent și metabolizat în foliculul de păr, în special în celulele din teacă (invelisul extern al radacinii parului).

anatomia firului de par

In timpul ciclului de viata a parului, nivelul de glicogen variaza, in faza anagena se consuma de doua ori mai mult glicogen decat in faza telogena, procesul de biosinteza al parului necesitand un consum mare de energie. Este demonstrat clinic cum ca o prelungire a fazei anagene mentine cresterea foliculului pilos.

Glicogen-ul este in legatura stransa cu metabolismul parului:

  1. Asigura energia necesara foliculilor parului in faza Anagena,
  2. Ajuta la stimularea cresterii foliculilor parului,
  3. Ajuta la cresterea consumului de oxigen care apare inainte de activitatea de crestere a celulelor la bulbul firului de par,
  4. Contribuie la tratarea parului devitalizat, uscat si deteriorat.

CONCLUZII:

Complexul de glicogen creste expresia miR-26a-5p si miR-29b-3p. Acestea inhiba proteina GSK3, inducand proliferarea foliculilor de par chiar si in

conditii de stres bazal si oxidativ. Rezultatul fiind astfel un efect de stimulare a cresterii parului si de prelungire a duratei de viata in faza Anagena.

  1. miR-26a-5p si miR-29b-3p inhiba proteina GSK3, inducand proliferarea foliculilor de par, contribuind la diferentierea celulelor papilei dermice.
  2. Glicogenul a marit expresia miR-26a-5p si miR-29b-3p in celulele papilei dermice chiar si in conditii de stres bazal si oxidativ.

Testele au demonstart ca dupa 8 saptamani de folosirea a unui tratament care contine 1%-2% Complex de glicogen.  Aplicat de 3 ori pe saptamana, grosimea parului a crescut in medie cu 19.3%, iar parul vellus a scazut in proportie de 46.9% la 70% dintre voluntari. Parul Vellus este alcătuit din fire delicate, foarte scurte, nepigmentate si neconectate la glandele sebacee; aspectul general este acela al unui puf, grosimea firului fiind mai mica de 40µm.