Istoria samponului pe scurt

Istoria samponului

Atat barbatii, cat si femeile au fost totdeauna constienti ca parul reprezinta un indicator important al frumusetii si sexualitatii. De aceea, o podoaba capilara bine ingrijita constituie un avantaj important. Dar pentru ingrijirea parului este nevoie de cateva produse printre care se numara si samponul. Istoria samponului este variata in functie de continentul despre care vorbim, insa scopul era acelasi: o podoaba capilara de invidiat!

Sub forma unui lichid vascos, samponul se foloseste de obicei pentru curatirea parului. Samponul se aplica pe parul ud, dupa care se maseaza si apoi se clateste cu apa pentru indepartarea sa totala. Samponul se foloseste de secole, formula sa evoluand de-a lungul timpului in timp ce istoria samponului se scria.

Curatirea parului in trecut

In antichitate, pentru spalarea parului se foloseau printre altele lutul, diverse plante si grasimi animale. Fiecare civilizatie isi avea propriile formule.

Egiptenii combinau otetul si zeama de lamaie cu apa. Indienii foloseau nuci amestecate cu diferite plante, pe cand in Africa de Nord lutul cu particularitati soponifice se combina cu fructe uscate. In Europa, insa. un amestec de ierburi uscate consemna prima versiune de sampon uscat. In Indonezia se ardeau tarate impreuna cu paie de orez, dupa care cenusa astfel obtinuta se aplica pe par si se spala cu apa. Ulterior, se aplica si ulei de palmier pentru ca procedeul usca foarte tare scalpul si parul.

In Evul Mediu era la moda parul lung. Pentru a tine sub control paduchii, se spalau pe par cu un amestec de cenusa, albus de ou si sapun. Odata cu declansarea revolutiei industriale, au inceput sa fie folosite formule mai indraznete. Un exemplu ar fi oua batute si amestecate in coniac. Aceasta era formula folosita si de Sissi, sotia imparatului Franz Iosif, pentru a-si ingriji parul ce-i ajungea pana la glezne.

Cum a aparut denumirea de “sampon”?

Importata in Europa din India de supusii Marii Britanii angajati ai Companiei Indiilor de Est, denumirea samponului (champu) se referea la masajul ce urma dupa curatirea parului.

Cert este ca in 1814, indianul Sake Dean Mahomed a deschis in Brighton “bai de sampon”, unde a oferit masaj terapeutic. Curand aceasta devenea o practica destul de comuna in Marea Britanie. Era folosit un amestec de fulgi de sapun fiert impreuna cu diferite ierburi, pentru a da parului stralucire si miros placut.

Dupa 1900, samponul este mentionat in America si in Europa Ocidentala. In 1927, germanul Hans Schwarzkopf inventeaza samponul lichid. Acesta reprezinta un moment cheie in istoria samponului.

In 1930, odata cu progresul chimiei, sapunul din sampon a fost inlocuit cu surfactanti sintetici. Astfel, a aparut samponul modern.
De atunci, au aparul numeroase tipuri de sampon cu diferite efecte: de hidratare, de tratare, ce da parului stralucire sau ii mentine culoarea, dar si samponul pentru copii mici.

Samponul Regivero

Samponul Regivero a intrat si el in istorie la finele secolului XX, dupa o cercetare sustinuta a specialistilor din Romania. Formula sa furnizeaza esentialul de elemente nutritive pentru a lupta impotriva caderii firelor de par, impotriva matretii si pentru a intari radacina firului. Toate produsele Regivero  asigura energia necesara unui par sanatos si plin de viata.

2018-04-24T16:28:22+00:002. 04. 2018|
X