Căderea părului, cu alte cuvinte, alopecia, poate fi o experiență frustrantă, mai ales în cazul în care ea persistă o perioadă îndelungată. Cu toate că este o problemă comună pentru mulți oameni, căderea părului poate afecta stima de sine și nu numai.

Căderea părului este un proces fiziologic care respectă ciclul normal de creștere și dezvoltare al firului de păr. Acest proces este cunoscut ca ciclul de viață al părului caracterizat prin faza de creștere, regresie și regenerare. Astfel că, este normal ca o persoană să piardă zilnic între 50-100 fire de păr. Căderea părului poate deveni patologică în momentul în care vorbim despre o cădere accelerată și anormală a firelor de păr de la nivelul scalpului, cunoscută sub denumirea de alopecie sau calviție.

Ce este alopecia?

Alopecia este o afecțiune dermatologică a foliculilor piloși, care se manifestă prin rărirea sau dispariția completă a pilozității de la nivelul scalpului sau corpului. Ea poate fi temporară sau permanentă și poate afecta uneori chiar și sprâncenele, mustața sau barba.

Alopecia este întâlnită atât la bărbați cât și la femei, procentul fiind mai ridicat în rândul bărbaților. Chiar dacă este o afecțiune dermatologică, alopecia nu pune în pericol viața persoanelor, nu determină durere, deși uneori pot să apară iritații la nivelul pielii. Cu un tratament profesional pentru alopecie, aceasta poate fi controlată și pilozitatea poate fi recuperată, însă există și forme de alopecie care pot duce la o pierdere ireversibilă a pilozității pe zonele afectate.

Așadar, dacă ai observat o cădere activă a părului tău și simți un disconfort când găsești fire de păr în toate locurile – începând de la pernă, la haine și până la scaune, trebuie să știi că există soluții optime pentru a combate această problemă.

Însă, pentru a putea să te ocupi așa cum trebuie de îngrijirea părului tău în această perioadă sensibilă, este bine să cunoști și să înțelegi cauzele și să te familiarizezi cu tipurile de alopecie de care suferi.

Cauzele căderii părului

Există o mulțime de motive care stau la baza căderii excesive a părului de la diferite afecțiuni medicale, nutriția deficitară, stresul puternic, cauzele ereditare, schimbările hormonale sau vârsta înaintată.

alopecia

Perioada post-partum

Când vorbim despre cauzele căderii părului la femei menționăm perioada post-partum și menopauza care sunt principalele motive.

După naștere are loc o scădere bruscă a nivelului de hormoni estrogeni, responsabili de menținerea părului în faza de creștere și regenerare. Astfel, părul începe să cadă, uneori cu rate foarte crescute. Este normal ca această cădere a părului să fie mai intensă decât înainte de sarcină și nu înseamnă că pacienta are o patologie.

Menopauza

Perioada menopauzei este caracterizată de încetarea funcției ovariene în ceea ce privește secreția hormonală de estrogen și progesteron și atunci femeile se confruntă cu căderea părului. Nivelurile de estrogen și progesteron scad, ceea ce înseamnă că efectul androgenilor, hormonii masculini, crește. În timpul și după menopauză, părul poate deveni mai subțire și mai fragil ca urmare a micșorării dimensiunii foliculilor de păr.

Schimbări hormonale

Căderea părului la bărbați poate apărea ca rezultat al schimbărilor hormonale care au loc odată cu înaintarea în vârstă. Mai precis, părul cade ca răspuns al foliculilor la hormonul dihidrotestosteron. Odată cu înaintarea în vârstă, fibrele de colagen se reduc, iar rigidizarea tecii de colagen a fost dovedită în studiile clinice drept una dintre cauzele pentru care rădăcina firului de păr este slăbită – ducând la căderea părului.

cadere par barbati

Afecțiuni medicale sau boli

Alte cauze care duc la căderea părului sunt diferitele afecțiuni medicale precum alopecia areată o boală autoimună care se manifestă prin pierderea părului sub formă de petice și tricotilomania, o boală psihică care se manifestă prin tendința obsesivă a persoanelor de a-și smulge părul din cap.

Alte boli în care pacienții acuză căderea părului sunt diabetul, sindromul ovarelor polichistice și diferitele boli ale pielii de la nivelul scalpului (eczeme, psoriazis, dermatita seboreică).

Diverse medicamente

Căderea părului poate apărea ca efect secundar la administrarea anumitor medicamente, precum cele folosite în tratarea cancerului, a artritei, acneei, depresiei, problemelor cardiace, gutei sau a hipertensiunii arteriale.

Genetic

Printre cauzele alopeciei se numără cele genetice, precum este alopecia androgenetică.

Dereglări hormonale

Dereglările hormonale cauzează căderea temporară a părului atât la bărbați cât și la femei. Probabil cea mai comună cauză hormonală a căderii părului sunt problemele cu glanda tiroidă. Atât producția de hormoni tiroidieni în exces (hipertiroidia), cât și producția prea mică de astfel de hormoni (hipotiroidia) poate duce la pierderea părului. Este de știut că hormonii contribuie la reglarea multor funcții în organism, inclusiv la creșterea părului. Tratamentul afecțiunii tiroidiene poate stopa procesul căderii părului.

Stresul și șocul emoțional

Stresul și șocul emoțional perturbă ciclul normal de creștere al părului, iar căderea firelor de păr se manifestă după 2-3 luni de la evenimentul neplăcut experimentat cum ar fi pierderea unei persoane dragi.

Schimbările de anotimp

Schimbările de anotimp reprezintă o cauză comună și absolut normală a căderii părului. Vorbim despre o accelerare a căderii părului în special primăvara (aprilie martie) și toamna (septembrie-octombrie). Dar acest proces de cădere intensă a părului este urmat de o perioadă ulterioară de creștere și regenerare fiziologică.

Alimentația

Alimentația săracă în vitamine, minerale sau proteine poate fragiliza firul de păr ducând la slăbirea și căderea acestuia. Totodată, diferitele diete drastice pot duce la căderea accelerată a părului.
Deficiențele nutriționale corelate cu căderea părului sunt carența de minerale precum fier, zinc, cupru, magneziu, seleniu și carența de vitamina D, vit A, vit C, complexul de vitamine B și proteine.
În unele cazuri, deficitul de biotină poate provoca pierderea părului. Biotina este foarte importantă pentru sănătatea părului, încetinind procesul de albire al firelor. Biotina se găsește în multe alimente diferite cum ar fi ouăle, ficatul, pâinea și cerealele.

Tipuri de alopecie

Există mai multe tipuri de alopecie, de la pierderea părului în zone mici până la pierderea completă a părului de pe întregul corp. Mai jos îți explicăm exact ce înseamnă și cum se manifestă fiecare tip de alopecie.

1. Căderea difuză a părului

Căderea difuză a părului apare atunci când părul cade de pe toată suprafața capului, devine mai rar și subțire. Cauza alopeciei difuze este reprezentată de un nivel de hemoglobină scăzut în sânge, o alimentație incorectă, disfuncții hormonale, poate să apară după administrarea antibioticelor și a medicamentelor antiparazitare. Effluvium telogen este o formă frecventă de alopecie difuză, care se manifestă la câteva luni după ce organismul a fost supus unui stres major. Poate să apară și după o modificare bruscă a nivelului hormonilor, de pildă, perioada post-natală. Firele de păr trec prematur în faza telogenă.

cauze alopecie

2. Alopecia areată

Alopecia areată este o afecțiune cu caracter autoimun. Sistemul imunitar atacă foliculii de păr aflați în faza anagenă a creșterii. Organismul nostru percepe firele de păr ca pe un corp străin și se străduiește să îl elimine. Se manifestă prin căderea părului în arii rotunjite sub forma unor monezi. Boala se manifestă identic la bărbați și la femei și poate să apară indiferent de vârstă. Etiologia bolii este incomplet elucidată. Reprezintă 3-5% din totalul cazurilor de cădere a părului. Poate să apară în rândul copiilor și adolescenților.

Există câteva tipuri diferite de alopecie areată. Printre cele mai cunoscute se numără:

  • Alopecia totalis – se manifestă prin căderea părului de la nivelul scalpului; dispare, de obicei, de la sine sau cu tratament.
  • Alopecia universalis – cea mai avansată și cea mai rară formă de alopecie areată; se manifestă prin căderea completă a părului de pe corp, inclusiv sprâncenele și genele.
  • Alopecia barbae – se manifestă prin căderea părului neuniform din barbă, dar care poate crește din nou cu tratament.

3. Alopecia androgenetică

Alopecia androgenetică este cauzată de producția în exces a hormonului dihidrotestosteron. În alopecia androgenetică, cele trei faze ale creșterii firului de păr (faza anagenă-creștere, faza catagenă-repaos, telogenă-cădere) se dereglează, din cauza nivelului crescut de androgeni din foliculii de păr. Acesta duce la un ciclu mai scurt de creștere a părului. În final, foliculii devin atrofiați și nu mai produc fire de păr.

La bărbați părul cade în zona creștetului și a frunții iar la femei părul cade pe toată suprafața capului. Alopecia androgenetică este cea mai comună formă de alopecie, fiind întâlnită atât la femei cât și la bărbați. În ceea ce privește etiopatogenia alopeciei androgenetice este determinată de factori genetici și hormonali.

4. Alopecia de tracțiune

Alopecia de tracțiune este cauzată de realizarea unor coafuri care deteriorează foliculii de păr prin tensiunea exercitată asupra firului de păr prin mișcări mecanice de tragere repetată. Afecțiunea poate cauza căderea permanentă a părului mai ales în zona tâmplelor.

5. Alopecia cicatriceală

Alopecia cicatriceală se caracterizează prin distrugerea folicului pilos din cauza inflamației și formarea de țesut cicatriceal.

Tratament împotriva alopeciei

Înainte de a stabili un diagnostic, medicul specialist va realiza un examen fizic și va pune un set de întrebări despre dieta zilnică, rutina de îngrijire a părului, istoricul medical și de familie; vârsta de debut a căderii părului, afecțiuni medicale precum sindromul metabolic și rezistența la insulină, aportul de steroizi anabolici, statutul de fumător.

Pentru diagnosticul alopeciei se mai pot utiliza teste clinice precum:

  • dermatoscopia scalpului – tehnică neinvazivă utilă în evaluarea persoanelor cu alopecie care permite vizualizarea la dimensiuni mărite a părului și a pielii de la nivelul scalpului.
  • testul tragerii de păr – se trag ușor câteva zeci de fire de păr pentru a vedea cât de multe ies.
  • test de sânge – pentru a descoperi afecțiuni medicale care pot provoca căderea părului.
  • biopsia scalpului – prelevarea de probe pentru a examina rădăcinile părului la microscop.

Indiferent că se manifestă prin subțierea sau căderea firelor de păr, un tratament pentru alopecie constă în identificarea cauzelor care conduc la această situație și, ulterior, administrarea unui tratament corespunzător.

tratament caderea parului

Tratamentul profesional Regivero împotriva căderii părului

Acest tratament este un remediu dermatocosmetic alcătuit din ingrediente naturale care prelungește faza anagenă a creșterii părului printr-o hrănire adecvată a părului cu nutrienți esențiali. Soluția împotriva căderii reduce semnificativ căderea firelor de păr cu 67% după 2 luni de utilizare. Acest tratament acționează sistematic, prin stimularea circulației sangvine la nivelul scalpului. Astfel că, micronutrienții esențiali hrănirii firului de păr ajung la rădăcina acestuia prin intermediul ingredientelor active din tratament precum, extractul de ceai verde, arginină și proteina placentară de origine animală.

Masajul ușor de la nivelul scalpului ajută în acest sens, deoarece activează microcirculația și, prin urmare, stimulează oxigenarea și, implicit, creșterea părului.

Totodată, acest tratament natural împotriva căderii părului oferă un complex de ingrediente active concentrate care hrănesc părul începând de la rădăcină precum biokeratina sau proteina hidrolizată de soia.

Zincul contribuie la sinteza normală a proteinei din compoziția părului (keratina) și reduce secreția exagerată a glandei sebacee, ajutând la reglarea sebumului. Totodată, zincul reduce producția de dihidrotestosteron, care este principala cauză a căderii părului la bărbați.

Complexul de vitamine B (B3, B5, B6, B7) au un efect antiinflamator, antioxidant, antiseboreic, prevenind apariția mătreții și a eczemelor.

Sfaturi pentru a preveni căderea părului

Părul conține minerale precum magneziu, siliciu, seleniu, cupru. Pentru a-l menține sănătos, trebuie să ne asigurăm că luăm acești nutrienți din alimentația noastră. De asemenea, este esențial să oferim organismului nostru proteine de înaltă calitate precum ouă, lapte, brânză, pește și grăsimi derivate din plante (nuci și uleiuri vegetale) care împiedică părul să devină uscat și fragil.

Adoptarea unei alimentații sănătoase

Deficitul de fier sau anemia feriprivă pot duce la căderea părului. Fără fier adecvat, corpul nu poate produce globule roșii. Celulele roșii din sânge transportă oxigen la foliculii de păr pentru a ajuta la promovarea creșterii normale și sănătoase a părului. Nivelurile inadecvate de fier pot provoca un tip de cădere temporară a părului numit efluviu telogen.

Pentru a preveni anemia, trebuie să consumăm o dietă sănătoasă, echilibrată, cu o mulțime de alimente bogate în fier cum ar fi ficatul, carnea de vită, pește, ouă, spanac, cereale integrale, broccoli, mazăre verde, prune uscate, nuci și fasole.

Vitamina C ajută corpul să absoarbă fierul, așa că este recomandat să includem în dieta noastră alimente bogate în vitamina C, cum ar fi ardei gras, citrice/suc de citrice, kiwi, fructe de pădure, legume cu frunze verzi. Acestea trebuie consumate în stare crudă (prepararea termica distruge vitamina C).

De cele mai multe ori, căderea părului este ereditară, moștenită fie de la mamă, fie de la tată. În mod evident, această formă a bolii nu poate fi prevenită. Însă există forme de alopecii care pot fi prevenite.

Comportamentul blând față de păr

O acțiune blândă asupra părului poate însemna utilizarea unei perii de păr cu dinți fini, evitarea pieptănării părului ud, evitarea tratamentelor agresive la nivelul părului sau rădăcinilor firelor de păr.

Evitarea folosirii în exces a produselor de styling sau a tratamentelor termice. Folosirea frecventă a feonului poate conduce la o cădere prematură a părului datorită deshidratării părului și a deteriorării foliculilor de păr.

Administrarea precaută a medicamentelor și suplimentelor alimentare

Pentru prevenirea alopeciei se recomandă administrarea cu precauție a unor medicamente sau suplimente care pot avea ca efect advers căderea părului.

Limitarea sau chiar renunțarea la fumat

Există studii care asociază fumatul și căderea părului la bărbați. Fumătorii sunt cu 88% mai predispuși să dezvolte alopecie areată decât nefumătorii de aceeași vârstă.

Cu schimbări în obiceiuri și nutriție putem îmbunătăți sănătatea părului nostru și astfel să prevenim căderea părului.

Consumarea unor alimente speciale care previn căderea firelor de păr

O recomandare simplă ar fi consumul de două ori pe săptămână a alimentului de soia. Studiile arată că populațiile care consumă soia au avut o prevalență de 50% mai mică de a dezvolta alopecia areata.

Omega 3 este un ulei esențial de care organismul are nevoie. Ajută la evitarea bolilor inflamatorii și reglează sistemul imunitar, prevenind dezvoltarea alopeciei areata. Alimentele care conțin omega 3 sunt tonul, sardinele, somonul, semințele de in și de dovleac.

Pentru regenerarea rădăcinii și stimularea creșterii părului, este important ca meniul zilnic să conțină fier și proteine.

Se recomandă adoptarea unei diete bazate pe consumul alimentelor în stare cât mai proaspătă, fructele și legumele fiind aliații de bază.

Concluzii

Recomandările generale pentru prevenirea căderii părului sunt menținerea unei greutăți normale, evitarea fumatului și îmbunătățirea nivelului de vitamina D din organism.
E important să apelăm la un consult dermatologic de specialitate, atunci când ne confruntăm cu o cădere masivă a firelor de păr pentru un diagnostic medical precis în ceea ce privește tipul alopeciei.

Odată identificate cauzele care au dus la căderea părului, putem adopta noi obiceiuri sănătoase în dieta și stilul nostru de viață pentru a evita căderea părului și pentru a-l ajuta să se regenereze.

La Regivero am descoperit o formulă naturală și eficientă care reduce considerabil căderea firelor de păr, oferind părului o structură rezistentă și sănătoasă. Eficiența tratamentului Regivero este demonstrată clinic prin 6 certificări de calitate, având în compoziție ingrediente organice concentrate, care se comportă într-o manieră prietenoasă cu scalpul și părul tău.

Cu cât acționezi mai repede, cu atât părul tău are șanse mai mari să se transforme într-o podoabă capilară cu care să te mândrești oriunde în lume!

Află mai multe despre tratamentul anti-cădere!