Ce poți face pentru a preveni îmbătrânirea părului

Vârsta înseamnă frumusețe, experiență și ar trebui să constituie un motiv de celebrare. Cu toate acestea, pentru mulți dintre noi, este și o sursă de nesiguranță. Pe măsură înaintăm în vârstă, corpul nostru trece prin multe schimbări, iar părul nu face excepție. Părul își schimbă culoarea și textura în timp, iar, pentru a-l menține sănătos și plin de vitalitate, va fi nevoie să-i acorzi mai multă atenție decât până acum.

Când suntem obișnuiți să ne vedem pe noi înșine într-un anumit fel, poate fi dificil să ne uităm în oglindă și să vedem schimbări cu care nu ne simțim confortabil. Când vine vorba despre podoaba capilară, nu e tocmai ușor să ne dăm seama cum trebuie să ne adaptăm rutina de îngrijire a părului pentru contracara aceste schimbări. 

În acest articol vom vorbi despre felul în care putem preveni îmbătrânirea părului.

Protejează-ți părul

Pe măsură ce părul îmbătrânește, straturile sale naturale de lipide scad. Lipidele au rolul de a proteja părul împotriva deteriorării excesive. Așadar, razele UV, periajul dur, instrumentele ce emana aer cald, toate pot cauza deteriorarea firelor de păr. Îți recomandăm să folosești produse care îți protejează și îngrijesc părul pentru a întregi acest strat de lipide și a menține părul sănătos.

Hidratează-ți părul

De-a lungul vieții noastre, scalpul produce uleiuri naturale pentru a ne hidrata firele de păr. În timp, scalpul nostru nu produce atât de mult ulei natural, ceea ce are ca rezultat uscarea șuvițelor și scalpului. Din fericire, există produse care vor ajuta la menținerea unui nivel optim de hidratare. Produsele pentru îngrijirea părului compuse din ingrediente naturale active, precum gama de șampoane și loțiuni pentru păr de la REGIVERO pot avea efecte calmante, de regenerare și de tratare a părului uscat. Alături de aceste tratamente profesionale naturale, măștile de păr la domiciliu și tratamentele din salon vă pot ajuta îngrijirea corectă a părului deteriorat. Recomandăm utilizarea unei măști de păr hidratante cel puțin o dată pe săptămână pentru a-ți infuza părul cu ingrediente hrănitoare și hidratante.

Spală părul mai rar

Cât de des îți speli părul de obicei? Frecvența de spălare va depinde într-o oarecare măsură de tipul tău de păr, dar, în general, spălarea prea frecventă va face părul să devină uscat și fragil. Nu exagera cu cantitatea de șampon folosită sau cu frecvența spălării, dar cel ma indicat ar fi să îți speli scalpul de aproximativ două ori pe săptămână. Alege șamponul cu grijă, astfel încât să fie cel potrivit pentru tipul tău de păr: normal, gras sau uscat.

Folosește tratamente pentru scalp

Este ușor să uiți că îngrijirea și prioritizarea scalpului tău este o parte foarte importantă a sănătății podoabei capilare. S-a dovedit că utilizarea produselor care sunt create special pentru scalp, împreună cu masajul obișnuit al scalpului, duc la un păr mai lung, mai gros și mai sănătos. Poți stimula scalpul cu ajutorul unei perii speciale de masaj. Toate tipurile de păr se pot bucura de acest masaj care ajută la creșterea circulației pentru a susține un scalp și păr sănătos.

Alege produsele potrivite

Dacă decizi să îți colorezi părul, cel mai bine este să urmărești sfaturile unui stilist. Un profesionist te poate ajuta să alegi cea mai bună vopsea pentru tipul tău de păr și îți poate oferi sfaturi despre șampoane, balsamuri și alte produse create special pentru părul vopsit. 

De asemenea, este recomandat să renunți la coafarea zilnică la temperaturi ridicate, cum ar fi cu uscătoare, sau plăci de îndreptat părul. Cu toții ne dorim să arătăm cât mai bine, dar reducerea frecvenței folosirii instrumentelor de coafare cu căldură la una sau două zile pe săptămână va ajuta ca părul tău să-și revină după daunele pe care le provoacă aceste instrumente.

Evită produsele pentru păr care conțin substanțe chimice care perturbă hormonii, cum ar fi parabenii și ftalați, care se găsesc în mod obișnuit în multe produse pentru păr.

Investește în produse de styling cu un nivel redus de căldură

Puține lucruri dăunează mai mult părului decât coafarea la căldură. Cu toate acestea, uneori, eliminarea completă a stilului termic pur și simplu nu este o opțiune. De aceea, investiția în opțiuni de coafare la căldură scăzută poate face o diferență enormă pentru calitatea sănătății părului tău.

Folosește un protector termic

Când coafarea la căldură este inevitabilă, protecția împotriva căldurii este o necesitate absolută. Dacă trebuie să utilizezi produse pentru coafare termică, aplică un protector termic pe păr înainte de utilizare. Un agent de protecție împotriva căldurii oferă o acoperire protectoare între produsele de coafare încălzite și păr și adaugă umiditate pentru a proteja împotriva deteriorării în timpul coafării cu căldură. Aceste produse protejează foliculii de păr și ajută la prevenirea ruperii, a uscării excesive, a vârfurilor despicate și multe altele.

Investește într-un ulei de păr de calitate

Uleiurile de păr nu doar mențin părul sănătos și hidratat, dar multe dintre acestea sunt infuzate cu ingrediente care ajută și la întărirea și protejarea șuvițelor. Aceste uleiuri protectoare pot fi folosite în diferite moduri pentru a promova sănătatea și strălucirea părului tern, uscat sau deteriorat. Aplică acest ulei ca tratament înainte de șamponare pentru a menține părul hidrata. Aceste uleiuri protejează, de asemenea, părul în timpul tratamentelor de colorare și chiar și împotriva efectelor apei sărate, clorului și soarelui.

Alege o dietă echilibrată, bogată în proteine

Părul sănătos depinde de genetică, vârstă și factori externi, dar îți poți ajuta părul alegând un regim alimentar sănătos. Vechea zicală spune că „ești ceea ce mănânci” și acest lucru este adevărat atunci când vine vorba de părul tău. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, începem să optăm pentru porții mai mici, iar acest aspect poate duce la deficiențe din punct de vedere nutrițional. Îți recomandăm să optezi pentru o dietă variată.

Deoarece foliculii de păr sunt formați în mare parte din proteine, nu omite acest nutrient vital. Odată cu vârsta, tiroida ta încetinește. Adesea se întâmplă să obosim mai ușor după o vârstă și avem impresia că este normal să se întâmple asta, când în fapt suferim de o ușoară anemie și deficiență de  fierului. Așadar, alte alimente bogate în nutrienți. Spanacul și alte legume cu frunze verzi sunt pline de nutrienții de care are nevoie părul sănătos, cum ar fi acid folic, fier și vitaminele A și C. Ouăle conțin biotină, un element esențial pentru proteinele părului. Peștele gras precum somonul este o sursă excelentă de acizi grași omega-3 care pot favoriza creșterea părului. Fructele de pădure, căpșunile și alte fructe sunt încărcate cu vitamina C și antioxidanți, care nu numai că sunt bune pentru sănătatea părului tău, dar ajută și la promovarea unui sistem imunitar sănătos. Corpul tău folosește și vitamina C pentru a produce colagen, o proteină care întărește părul. Avocado este încărcat cu vitamina E și acizi grași omega-3 necesari pentru a promova sănătatea părului. 

Medicamentele luate trebuie discutate cu medicul tău

Unele medicamente pentru afecțiuni precum bolile de inimă sau cele utilizate pentru scăderea lipidelor îți pot afecta și părul. Discută cu medicul tău dacă vreunul dintre medicamentele pe care le iei interferează cu creșterea sau căderea părului și cere sfaturi despre contracararea efectelor adverse. 

Concluzii

Toate aceste sfaturi te vor ajuta să obții un păr sănătos, strălucitor și tânăr mult mai mult timp, indiferent de perioada din viață în care te afli.