Se spune ca parul e o reflexie a sanatatii generale a omului. Acest lucru este sustinut stiintific, intrucat parul are nevoie de anumite vitamine si nutrienti pentru o crestere normala.

Fie ca din produse cosmetice sau, mai ales, din alimentatie, acestea sunt componentele principale care ajuta la cresterea parului si ii asigura structura completa.
1. Vitamina C
Cunosti deja ca acesta este un antioxidant foarte bun, insa, cum anume este benefic podoabei capilare?

Deoarece cu timpul, enzimele antioxidante sunt produse in ritm mai lent de catre corp, celulele au nevoie de surse aditionale de antioxidanti pentru a lupta cu radicalii liberi. Si in cazul parului si al scalpului, lupta cu stresul oxidativ este benefica si mentine regenerarea si cresterea sanatoasa a firelor.

Mai mult, organismul nostru are nevoie de vitamina C pentru absorbtia fierului, care stimuleaza cresterea parului, precum si sinteza colagenului – o proteina importanta din structura firelor de par.

Asadar, bucura-te din plin de beneficiile capsunelor, citricelor, broccoli, kiwi, ardei rosu – surse principale de Vitamina C.
2. Complex de Vitaminele B (biotina+B5)
Biotina, sau complexul de vitaminele B, numita uneori si vitamina B7 sau vitamina H, este adesea utilizata in tratamentele impotriva caderii parului. Aceasta stimuleaza crearea aminoacizilor necesari structurii parului, imbunatateste activitatea glandelor suprarenale, asigurand organismul cu proteinele necesare cresterii normale a parului. Una dintre cele mai importante proteine din structura parului este keratina, cunoscuta pentru beneficiile sale.

Alimentele-sursa de biotina sunt atat plantele cu frunze de culoare verde-inchis (broccoli, spanac), cat si carnea din ficat sau rinichi, galbenusul de oua, nucile, migdalele, alunelele, cerealele integrale, bananele, soia, conopida.
3. Vitamina B12
Aceasta este una dintre substantele care asigura absorptia echilibrata a fierului in organism. Este necesara pentru transportul suficient al oxigenului la scalp si mentinerea ritmului de crestere a firelor de par.

Ouale, branza, laptele, iaurtul sunt surse bogate de vitamina B12 care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta.
4. Vitamina A
Toate celulele din organism au nevoie de vitamina A pentru crestere, dezvoltare. Si celulele parului, care formeaza tesutul cu cea mai rapida crestere, au nevoie de aceasta componenta. Inafara de crestere, vitamina A mai asigura si secretia de sebum a scalpului, necesar sanatatii parului. Nivelul de hidratare a podoabei capilare depinde, de asemenea, de aportul zilnic de vitamina A adus organismului.  Atentie, insa, pentru ca excesul acestei vitamine poate duce iar la caderea parului!

Iti poti asigura o doza buna de vitamina A din dovleac, cartofi, morcovi, spanac, oua, iaurt si ulei de ficat de cod.
5. Vitamina E
Asemeni vitaminei A, aceasta este un foarte bun antioxidant. Mai mult, Vitamina E imbunatateste circulatia sangvina, inclusiv la nivelul scalpului. Astfel, aceasta asigura oxigenarea buna a tesuturilor si contribuie la stimularea foliculilor.

Conform unui studiu (citat de www.healthline.com), oamenii cu probleme ale caderii parului care au luat suplimente de vitamina E au avut o crestere cu 34,5% mai rapida.

Surse bune de Vitamina E sunt semintele de floarea-soarelui, spanacul, migdalele si avocado.
6. Vitamina D
Desi organismul sintetizeaza aceasta vitamina natural prin expunerea la lumina solara, stilul de viata poate duce uneori la o insuficienta in organism. Efectele asupra parului pot fi aparitia matretii si aspect uscat si lipsit de viata. O cantitate suficienta de vitamina D asigura un echilibru al mineralelor din corp, mai ales a zincului si activeaza celulele cuticulei, stimuleaza foliculii pentru cresterea parului.

Surse foarte bune de vitamina D sunt ciupercile, cerealele, somonul. La fel de importante sunt si plimbarile in aer liber la lumina soarelui, in mod responsabil, insa, mai ales in sezonul cald.

Pe langa o alimentatie echilibrata, este important sa utilizati si produse de ingrijire care contin nutrientii necesari cresterii parului.

La Regivero, gasesti produse bogate in provitamina B5 pentru regenerarea parului, dar si produse cu biosulf pentru un scalp sanatos.

Ofera-i parului tau sanatatea pe care o merita!