Căderea părului este o problemă des întâlnită, atât în rândul bărbaților cât și în rândul femeilor, afectând stima de sine și încrederea persoanelor care se confruntă cu acest proces. Dar oare există diferențe între căderea părului la bărbați și femei?!

La femei, căderea părului poate fi cauzată de o varietate de factori, fiind mai puțin asociată cu alopecia androgenetică în comparație cu bărbații. Femeile pot experimenta o subțiere uniformă a părului pe tot scalpul sau o cădere a părului în zone specifice, precum linia de-a lungul feței sau zona de top. În schimb la bărbați alopecia androgenetică afectează în special zona frontală, tâmplele și partea superioară a capului la bărbați, ducând la subțierea și căderea părului în aceste zone.

Cauzele calviției atât la femei cât și la bărbați sunt unele tratamente sau proceduri medicale, anxietatea sau  stresul major, o dietă necorespunzătoare și dezechilibrele hormonale.

În acest articol, vom explica diferențele între cum se manifestă căderea părului la bărbați și femei, factorii de risc implicați și modul în care brandul dermatocosmetic profesional Regivero poate fi o soluție eficientă pentru combaterea și prevenirea calviției.

Căderea părului la bărbați

Căderea părului la bărbați are de obicei un tipar caracteristic. În cazul alopeciei androgenice, care este cea mai comună formă de cădere a părului la bărbați, subțierea și pierderea părului apar de obicei în zona frontală a scalpului și la nivelul tâmplelor, formând recesiuni în formă de „M” sau „U.” 

În timp, aceste zone goale pot continua să se extindă către partea superioară și din spatele capului, formând celebrele „coroane” sau „chelii.”

Principala cauză a căderii părului la bărbați este moștenirea genetică, iar sensibilitatea foliculilor de păr la dihidrotestosteron (DHT), un hormon androgen, joacă un rol esențial în declanșarea acestei afecțiuni.

caderea parului la barbati

Factori de risc privind căderea părului la bărbați

Factorii de risc care pot contribui la procesul de calviție la bărbați includ:

Factori ereditari:

Dacă unul sau ambii părinți au avut probleme cu căderea părului, există o probabilitate mai mare ca și fiul să sufere de alopecie androgenetică. Densitatea foliculilor de păr, structura firului și rata de creștere a acestuia este influențată genetic.

Hormonii:

Nivelurile crescute de DHT pot afecta sănătatea foliculilor de păr și pot declanșa căderea părului.

Vârsta:

Odată cu înaintarea în vârstă, producția de hormoni androgeni crește, ceea ce poate contribui la căderea părului la bărbați. Alopecia androgenică începe de obicei în timpul adolescenței sau la începutul anilor ’20, deși poate apărea și mai târziu în viață. Cu toate acestea, gradul și ritmul căderii părului pot varia de la o persoană la alta.

Căderea părului la femei

Căderea părului la femei poate fi cauzată de o varietate de factori, fiind mai puțin asociată cu alopecia androgenetică în comparație cu bărbații. Femeile pot experimenta o subțiere uniformă a părului pe tot scalpul sau o cădere a părului în zone specifice, precum linia de-a lungul feței sau zona de top. În schimb la bărbați alopecia androgenetică afectează în special zona frontală, tâmplele și partea superioară a capului la bărbați, ducând la subțierea și căderea părului în aceste zone.

caderea parului la femei

Factori de risc privind căderea părului la femei

În cazul femeilor, există și alte cauze care pot duce la fenomenul de calviție, fie ea temporară sau permanentă. Acestea includ modificările hormonale specifice sarcinii, nașterii, menopauzei și bolilor de tiroidă. Vom detalia câțiva dintre factorii de risc care pot contribui la căderea părului la femei.

Perioada postpartum(după naștere):

În această etapă o cantitate mare de fire de păr pot intra brusc în faza de repaus și cădere (faza telogenă). Aceasta este o reacție temporară a organismului care se va rezolva pe măsură ce ciclul de creștere al părului revine la normal.

Menopauza:

Modificările hormonale asociate menopauzei pot duce la subțierea și căderea părului la unele femei. Menopauza poate afecta sănătatea părului la femei din cauza schimbărilor hormonale majore care au loc în corp în timpul acestei perioade. Aceste schimbări hormonale pot influența ciclul de creștere a părului și pot duce la căderea excesivă a acestuia.

Bolile tiroidiene:

O tulburare a tiroidei poate duce la dezechilibre hormonale, ceea ce poate influența ciclul de creștere și cădere a părului. 

Pierderea nutrienților:

Pacienții cu hipertiroidism pot experimenta o absorbție redusă a nutrienților esențiali pentru sănătatea părului, ceea ce poate slăbi firul de păr și poate duce la căderea acestuia.

Stresul:

Bolile tiroidiene pot provoca anxietate și stres, care pot afecta negativ sănătatea scalpului și pot contribui la căderea părului.

 Unul dintre factorii care pot contribui la căderea părului este nivelul de agresivitate la care supunem părul nostru în fiecare zi. Utilizarea frecventă a uscătorului de păr, decolorarea, vopsirea sau utilizarea produselor de styling și tratamentele termice pot determina firul de păr să devină fragil. În acest caz, femeile sunt mai predispuse să piardă o cantitate mai mare de păr, deoarece utilizează aceste instrumente mai des decât bărbații.

Combate căderea părului cu Regivero

Pentru ambele sexe, o opțiune eficientă pentru prevenirea căderii părului este utilizarea produselor Regivero. Brandul Regivero oferă soluții dermatocosmetice inovatoare, dezvoltate pe baza cercetărilor științifice, pentru a consolida rădăcinile părului, a încetini căderea și a promova regenerarea foliculilor. Produsele Regivero conțin ingrediente naturale și pot fi utilizate cu încredere pentru a menține sănătatea părului și pentru a îmbunătăți aspectul acestuia.

tratament cadere par

Căderea părului poate afecta atât bărbații, cât și femeile, dar cauzele și factorii de risc implicați pot diferi în funcție de sex. Regivero oferă soluții personalizate pentru ambele sexe, pentru a combate căderea părului și a redobândi un păr sănătos și frumos. Indiferent de cauza căderii părului, este important să acționezi prompt și să cauți soluții potrivite pentru a preveni și trata această problemă.