Alimentele pe care le consumi au rolul de a furniza nutrienții necesari atât corpului, cât și părului tău. Înțelegerea legăturii strânse dintre nutriție și sănătatea părului poate fi crucială în prevenirea căderii acestuia. Dar aici intervine o surpriză – ceea ce credem a fi sănătos nu întotdeauna se traduce în beneficii pentru părul nostru. Haide să explorăm împreună acest aspect mai complicat al nutriției și să descoperim cum putem menține sub control căderea părului prin alegeri alimentare inteligente.

Alimente dăunătoare sănătății părului

Poți fi ușor păcălit de alimente care dăunează părului, deoarece acestea par inofensive, însă contribuie la căderea părului tău. Află care sunt acestea și cum poți să le eviți pentru a-ți menține părul strălucitor și sănătos.

alimente daunatoare sanatatii parului

  1. Zahărul

Consumul excesiv de zahăr poate perturba circulația sanguină, având consecințe negative asupra sănătății părului. Atunci când circulația sanguină este compromisă, furnizarea de nutrienți către foliculii de păr devine dificilă, afectând astfel sănătatea acestora. Un aspect adițional este că nutrienții din sânge nu ajung în cantitate suficientă la foliculii de păr, contribuind la slăbirea și deteriorarea lor.

Persoanele care consumă excesiv zahăr pot experimenta și o problemă cunoscută sub denumirea de „inflamație a scalpului”. Aceasta nu doar cauzează senzația de arsură, ci duce și la o circulație sanguină deficitară, rezultând într-un scalp rece. Această condiție favorizează deteriorarea părului.

Mai mult, consumul excesiv de zahăr poate stimula creșterea nivelului de testosteron în sânge, contribuind astfel la căderea părului. O soluție eficientă împotriva căderii părului ar fi să reduci aportul de zahăr din dieta ta.

  1. Carbohidrații rafinați

Probabil cel mai bun gust în materie de mâncare il au acești carbohidrați rafinați. Din păcate, sunt una dintre numeroasele cauze ale căderii părului. Alimentele, inclusiv pâinea, prăjiturile, pastele, pizza și alți carbohidrați rafinați îți blochează mecanismul de apărare a organismului împotriva stresului. 

Așadar, dacă te confrunți deja cu căderea părului indusă de stres, aceste alimente nu îți fac nicio favoare. Mai mult, carbohidrații odată consumați se transformă în zahăr. Și, ei bine, am menționat deja mai sus ce face zahărul părului tău!

  1. Nucile

Probabil te întrebi cum pot dăuna nucile părului tău. La urma urmei, sunt bogate în proteine și grăsimi sănătoase, ceea ce are nevoie părul, nu? Ei bine, este mai mult decât atât.

Unii oameni sunt extrem de alergici la nuci și au o reacție imediat ce consumă nuci. Dar nu este cazul tuturor. Unii oameni sunt doar ușor alergici la nuci. Asta înseamnă că au o reacție destul de întârziată după consumarea lor. Adesea, acest lucru se traduce printr-o linie de păr în retragere. Deci, probabil că este o idee bună să fii testat pentru orice astfel de alergii.

Majoritatea nucilor conțin și seleniu, care, poate deveni una dintre cauzele căderii părului dacă este consumat în cantități mari. O nucă care conține cantități mari de seleniu și de care ar trebui să ai grijă, este nuca braziliană!

  1. Peștele-spadă

Fiind un pește marin, peștele-spadă este cu siguranță o sursă excelentă de proteine. Cu toate acestea, este și unul dintre cei mai bogați pești când vine vorba de mercur. Și iată problema – mercurul este unul dintre principalele motive pentru căderea părului!

Deci, ceea ce se întâmplă cu adevărat, este că mercurul interacționează cu celelalte urme minerale din corpul nostru. Principalul metal pentru care ar trebui să îți faci griji este zincul. Să spunem că mercurul și zincul nu se plac prea mult unul pe celălalt, ceea ce duce la o deficiență de zinc. 

Deoarece zincul ajută la creșterea părului, deficiența acestuia poate provoca rărirea părului și probleme de cădere a părului. Alți pești care sunt bogați în mercur, la care ar trebui să ai grijă, sunt macroul și tonul.

  1. Mancarea grasă

Și grăsimea are rolul său. Textura pe care o adaugă alimentelor garantează, practic, eticheta „delicioasă”. Dar aici este problema. Mâncarea grasă este, ei bine, grasă. Ai auzit vreodată zicala „ești ceea ce mănânci”? Exact punctul nostru de vedere!

După cum probabil știi, scalpul eliberează o substanță uleioasă numită „sebum„. Acest sebum furnizează hidratare pielii de pe scalp și părului tău. Cu toate acestea, atunci când încarci corpul cu grăsime, acest sebum tinde să devină în exces. Acest lucru face ca părul să arate puțin prea gras și lipsit de volum. Dar se întâmplă și mai mult decât atât.

Odată cu grăsimea care acoperă foliculul de păr, devine dificil ca părul să crească, ceea ce se dovedește a fi unul dintre numeroasele cauze ale căderii părului. Pentru a evita un scalp și păr gras, răsfăță-te cu un regim regulat de curățare a scalpului și a părului; șamponul împotriva mătreții grase curăță în profunzime scalpul și părul.

  1. Băuturile carbogazoase

Câte petreceri de care îți amintești ai fost care nu aveau opțiuni de băuturi carbogazoase? Exact: nici una! Degeaba sunt gustoase și ne completează distracția, dacă aceste băuturi sunt destul de dăunătoare pentru sănătate.

Ceea ce fac băuturile carbogazoase practic este că interacționează cu insulina din sângele tău și o fac mai puțin sensibilă la zahăr. Acest lucru duce la o creștere a zahărului din sânge, care mai târziu va împiedica circulația sângelui și scădea aportul de nutrienți la foliculii de păr; provocând căderea părului. Din cauza acestei proprietăți a băuturilor carbogazoase, se consideră că dăunează părului.

  1. Alcoolul

Probabil ingredientul principal al fiecărei petreceri vreodată este alcoolul, care nu este foarte prietenos cu părul. La un nivel foarte elementar, alcoolul îți deshidratează părul. Odată ce părul tău nu are atât de multă hidratare pe cât are nevoie, devine fragil, ceea ce duce la deteriorarea lui. Utilizează un tratament pentru hrănirea si hidratarea părului pentru a preveni deteriorarea ulterioară a acestuia.

O altă problemă cu alcoolul este că scade nivelul de zinc din corpul tău. După cum am stabilit mai sus, zincul este un mineral destul de important atunci când vine vorba de creșterea și volumul părului.

  1. Lactatele

Unul dintre cele mai bune sfaturi pentru părul sănătos pe care le-am auzit cu toții este că proteinele din lapte funcționează substanțial bine atunci când vine vorba de păstrarea sănătății părului. Mulți profesioniști sunt de acord cu acest punct de vedere și nu încercăm să îl respingem.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că lactatele conțin o anumită cantitate de grăsime care crește nivelul de testosteron din corpul tău. Alimentele cu glicemie ridicată cresc secreția de testosteron. Acesta este una dintre numeroasele cauze ale căderii părului.

În plus, dacă ai o predispoziție crescută la mătreață, eczeme sau psoriazis, atunci produsele lactate tind să agraveze această problemă. Aceastea, la rândul lor, provoacă căderea părului.

alimente benefice pentru sanatatea parului

Ce să alegi în schimbul acestor alimente?

Acum că am discutat despre ce alimente nu fac bine părului, hai să vedem cu ce le poți înlocui în dieta ta sau pe ce anume să pui accent în alimentație pentru a-ți îmbunătăți aspectul părului:

Ouă

Fierte sau prăjite, ouăle rămân cea mai versatilă proteină pe care o poți include în dieta zilnică pentru reglarea sănătății părului. Pe lângă faptul că sunt o sursă de luteină, vitaminele A, D și B12, ouăle conțin și faimoasa vitamina biotină hrănitoare pentru păr și îi oferă volum.

Somon

Fără îndoială, unul dintre cele mai bune alimente pentru creșterea părului recomandat de experții în nutriție este somonul. Încărcat cu acizi grași omega-3 și proteine complete, somonul conține multe componente care contribuie la obtinerea unui un păr puternic și elastic.

Unt de migdale

Plin de nutrienți benefici pentru păr, untul de migdale este considerat a avea numeroase aspecte pozitive din punct de vedere nutrițional. Conține cantități bogate de vitamina E, omega 3 și 6, zinc, magneziu și fier care sprijină creșterea părului și susține obiectivele tale legate de bunăstarea părului.

Stridii

Nivelurile scăzute de zinc pot cauza mătreață, căderea părului și încetinirea creșterii părului. Surse excelente de zinc și acizi grași omega-3, fructele de mare precum stridiile s-au dovedit a fi benefice în mare măsură atât pentru sănătatea părului, cât și pentru cea a pielii.

Fasole neagră

Legumele, cum ar fi fasolea, sunt considerate o alegere de top pentru o dietă echilibrată care vizează o creștere mai bună a părului. Fasolea neagră, de exemplu, conține un aminoacid esențial numit lizină care ajută la combaterea căderii părului și promovarea creșterii părului.

Afine

În mod surprinzător, consumul unor forme de zahăr poate fi benefic pentru părul nostru! Consumul de afine te ajută să te încarci cu antioxidanți care îmbunătățesc circulația sângelui în scalp și permit foliculilor de păr să prospere.

tratamente pentru caderea parului

Concluzii

Dacă îți dorești un păr plin de vitalitate, oferă atenție nutriției tale. Încearcă să eviți alimentele care dăunează sănătății părului tău și să le înlocuiești cu altele potivite, alegând o alimentație echilibrată și bogată în nutrienți esențiali pentru păr. 

Pentru a veni în completarea dietei tale, include în rutina ta de îngrijire produse de haircare profesionale din ingrediente naturale, care acționează eficient și sub o formă prietenoasă cu părul și scalpul tău. 

Oferă atenție îngrijirii tale personale și bucură-te de beneficiile pe care un păr sănătos poate să ți le ofere!