Uneori, să îți crești părul rapid sau să obții volum poate părea un joc obositor și interminabil. Deși părul este țesutul cu cea mai rapidă creștere în corpul uman, conform Societății Tricologice, ritmul mediu de creștere este de 0,5 până la 1,7 centimetri pe lună, ceea ce înseamnă aproximativ 2-8 centimetri pe an. 

Cu toții ne dorim o podoabă capilară bogată, însă cum o putem obține într-un mod sănătos? 

Mai jos vei descoperi tot ce ai nevoie pentru creșterea rapidă a părului – de la factorii care influențează creșterea firelor, la sfaturi pentru creșterea părului și tratamente eficiente pe care le poți încerca.

Factorii care influențează creșterea părului 

Creșterea părului este un proces complex, influențat de mai mulți factori. Printre aceștia se numără: 

Tipul de păr 

În general, părul drept crește mai repede decât cel creț. De exemplu, părul drept crește circa 1,5 cm pe lună, în timp ce părul creț sau buclat crește 0,8 cm pe lună.

Nutriția

Alimentația joacă un rol crucial în sănătatea părului. Un aport adecvat de proteine, vitamine (cum ar fi vitamina A, C, D și E) și minerale (cum ar fi zincul și fierul) este esențial pentru ca firul de păr să crească sănătos și rapid. Deficiențele nutriționale pot duce la o creștere mai lentă a părului și la probleme de sănătate a acestuia.

creștere păr

Starea generală de sănătate

Afecțiunile medicale, cum ar fi dezechilibrele hormonale, bolile tiroidiene sau anumite boli autoimune, pot încetini creșterea părului. Este important să abordezi aceste probleme de sănătate în strânsă legătură cu un medic pentru a corecta orice dezechilibru.

Îngrijirea corectă a părului

Modul în care îți îngrijești părul poate influența în mod semnificativ sănătatea și creșterea sa. Folosirea produselor de îngrijire adecvate pentru tipul de păr, evitarea tratamentelor agresive (cum ar fi îndreptarea excesivă sau folosirea de produse chimice dure) și protejarea părului de factorii de mediu nocivi (precum razele UV și poluarea) pot contribui la o creștere mai rapidă și mai sănătoasă a părului.

Anotimpul

Creșterea rapidă a părului se întâmplă în sezonul cald. Soarele strălucește intens și pentru mai multe ore, iar acest lucru stimulează circulația sanguină. Rădăcinile părului sunt mai bine oxigenate și primesc nutrienții necesari pentru a produce cheratina, proteina implicată în creșterea firului de păr.

Hormonii

Estrogenul și progesteronul sunt implicați în creșterea părului. De exemplu, în sarcină se produce mai mult estrogen, astfel că gravida are o podoabă capilară mai bogată. De asemenea, părul crește mai repede. După naștere, nivelul hormonilor scade brusc, iar acest lucru se traduce printr-o pierdere mai mare, deși temporară, de păr. Același lucru este valabil în timpul ciclului menstrual.

Scalpul

Acumularea toxinelor poate interfera cu eficiența peliculei hidrolipidice care protejează scalpul, precum și cu sănătatea firului de păr. Sănătatea scalpului poate fi afectată de expunerea prelungită la raze UV, poluare, tratamentele excesive la coafor, expunerea la sare sau clor. De asemenea, scalpul nu reacționează bine la produse de îngrijire agresive, o dietă dezechilibrată, stres, lipsa somnului, existența unor afecțiuni cronice, deficiențe de vitamine/minerale sau dezechilibru hormonal.

creșterea părului

Trucuri pentru creșterea părului 

Există mai multe trucuri simple pe care le poți adopta pentru a încuraja creșterea părului:

Tunde-ți părul mai des

Poate părea contraintuitiv, dar pentru a avea un păr lung și sănătos, trebuie să îți tunzi vârfurile în mod regulat. Michael Dueñas, un hairstylist celebru din Los Angeles explică cum ”Deși tunsorile nu îți fac părul să crească mai repede, ele te scapă de vârfurile despicate care îți rup părul”.

Adoptă o dietă adecvată

Este la fel de important să îți hrănești părul din interior, precum este și din exterior. Încearcă să crești aportul de proteine cu alimente precum pește, fasole, nuci și cereale integrale.

Masează-ți scalpul frecvent

Masarea scalpului stimulează circulația sanguină și poate ajuta la accelerarea creșterii părului.

Șamponează-te mai puțin și hidratează-te mai mult

Dacă tipul tău de păr îți permite, redu frecvența spălării acestuia sau cel puțin redu cantitatea de șampon folosită. Spălarea părului între 2-3 ori pe săptămână permite uleiurilor naturale să pătrundă în păr, facilitând hidratarea și repararea firelor de păr.

Renunță la decolorarea părului

Cu cât ai mai puține tratamente chimice, cu atât părul tău va crește mai rapid și mai sănătos. În momentul în care părul este decolorat, părul se deteriorează și poți avea mai multe fire rupte sau vârfuri despicate.

Expune-te la soare la orele potrivite

Părul crește mai repede vara. Acest lucru se datorează expunerii la soare, hidratării și consumului unei cantități mai mari de alimente bogate în vitamine și minerale. 

Încearcă o exfoliere a scalpului

La fel ca și pielea feței, scalpul are nevoie de exfoliere pentru a se elibera de excesul de sebum, poluare, celule moarte și particule de praf. Ce poți face? Exfoliază scalpul periodic, folosind ingrediente naturale. Poți folosi un amestec de sare de mare sau zaț de cafea cu puțin ulei de măsline. Aplică pe scalp, apoi masează ușor cu vârfurile degetelor, cu mișcări circulare. După 5-10 minute de masaj, spală părul cu șampon.

Dormi pe o pernă de mătase

În acest caz, chiar poți să-ți crești părul rapid ”peste noapte”.  Mătasea este mai ușoară pentru păr, deoarece ajută la evitarea încurcării și ruperii firelor.

creștere păr

Tratamente pentru păr – creștere rapidă

Dacă simți că părul tău are nevoie de un boost de creștere, încearcă tratamentul natural profesional pentru regenerarea și creșterea rapidă a părului

Vei observa imediat rezultatele dacă folosești produsele conform schemei de tratament oferite gratuit din partea specialiștilor Regivero.

Fiind produse de păr testate dermatologic și realizate din ingrediente naturale, ele asigură energia necesară foliculilor de păr și stimulează creșterea de noi fire, acționând direct de la rădăcină.

Dacă este necesar și medicul îți recomandă, poți opta și pentru următoarele tratamente pentru creșterea firelor de păr:

  • Suplimente: Unele suplimente, precum biotina sau colagenul, pot susține creșterea părului. 
  • Medicamente: Minoxidilul și finasterida sunt medicamente aprobate pentru a stimula creșterea părului, dar trebuie utilizate sub supraveghere medicală. 
  • Terapii cu laser: Terapiile cu laser pot îmbunătăți circulația sanguină la nivelul scalpului și pot stimula creșterea părului. 

tratament creștere păr

Tratamente naturale pentru creșterea părului

Când vine vorba de stimularea creșterii părului,  puține lucruri se compară cu efectele ingredientelor naturale. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru creșterea părului pe bază de plante:

Drojdia de bere – bogată în complexul de vitamina B. Ajută la sintetizarea keratinei și contribuie la creșterea rezistenței firului de păr. Amestecă două ouă cu trei linguri de drojdie de bere până obții o pastă omogenă. Aplică la rădăcina părului și lasă să acționeze 45 de minute, apoi clătește cu apă călduță și spală cu șampon. Aplică o dată pe săptămână, începând cu primele zile de toamnă.

Sucul de ceapă – este bogat în sulf care promovează circulația și asigură oxigenarea rădăcinilor firelor de păr. Pune într-un storcător de fructe 2-3 cepe și aplică sucul la rădăcini. Lasă să acționeze timp de 20 de minute, apoi spală părul cu șampon. Se realizează cure de 1-3 luni, cu o aplicare pe săptămână. Este de evitat în cazul scalpului sensibil deoarece îl poate irita.

Laptele de cocos – are un conținut mare de vitamina B9 și stimulează circulația sângelui, precum și creșterea firelor de păr. De asemenea, întărește, îngroașă și netezește firele. Aplică de la rădăcină la vârfuri, lasă să acționeze timp de 30 de minute, apoi spală cu șampon.

Ghimbir – stimulează fluxul sanguin și grăbește creșterea firelor de păr. Ia o rădăcină de ghimbir și pune-o în storcătorul de fructe. Lichidul obținut aplică-l pe scalp și lasă-l să acționeze 45 de minute. Spală bine cu șampon. Poți folosi ghimbirul și sub formă de mască. Amestecă o linguriță de pudră de ghimbir cu 1-2 linguri de ulei de măsline sau de jojoba. Aplică pasta obținută pe scalp cu masaj ușor. Lasă să acționeze 20 de minute, apoi spală cu șampon. Ghimbirul este iritant, deci, nu ar trebui aplicat pe scalpul sensibil sau predispus la mătreață. Ambele tratamente se aplică o dată pe săptămână.

creșterea rapidă a părului

Concluzii

Creșterea rapidă a părului poate fi un obiectiv realizabil cu o îngrijire corespunzătoare, o dietă sănătoasă și, în unele cazuri, cu ajutorul unor tratamente.

Produsele profesionale Regivero pentru îngrijirea părului sunt o bogată sursă de vitamine, proteine și alte elemente nutritive care vitalizează firele de păr. Asigură-i părului tău o creștere sănătoasă. Alege produsul potrivit pentru părul tău și lasă ingredientele naturale să îți aducă transformarea la care visezi.

Regenerează-ți viața, începe cu părul!